Китайський чай Шу Пуер - вид пуера, батьківщиною якого є провінція Юньнань. Чай має багату історію довжиною близько 200 років і нині затребуваний жителями багатьох країн.
Шу Пуер - чай, винайдений у провінції Юньнань, на півдні Китаю 1978 року. Для Шу пуера використовується сировина з молодих кущів сорту Тай Ді Ча. Іноді обробляються багаторічні чайні дерева, що виростають схилах гір.
Чай пуер (у перекладі з китайської «пуер» - «земляний») - це особливий вид чаю, який отримують шляхом ферментації попередньо обсмаженого чайного листя. У процесі його виготовлення відбувається окислення, і чай набуває характерного чорного кольору з коричнево-зеленим відливом.
За класифікацією китайський Шу пуер належить пресованим чаям, тобто листя спресоване у невеликі за формою брикети. Також існують екземпляри у розсипному вигляді. Однак у всіх випадках це ферментоване чайне листя.
Тривала ферментація - відмінна якість Шу Пуерів. Технологія дозволяє штучно зістарювати продукт, імітуючи структуру, смак і хімічний склад Шен пуерів. На відміну від Шу Пуерів, Шен Пуери дозрівають протягом 20-30 років або більше в природних умовах. Завдяки такому підходу до обробки виходить чай Шу пуер. Вартість одного млинця Шен-чаю може становити від 2 $ до 80 $.
Китайський Шу пуер має велику кількість корисних властивостей:
Однак, як і всі чаї, пуер може бути шкідливим. Шкідливий він стане при вживанні напою у великих кількостях, наприклад, по кілька чашок на день, або за наявності протипоказань до застосування.
Смак Шу пуера – це смак витриманого чаю. Деякі стверджують, що присмак нагадує вершки, деякі порівнюють напій із гарячим шоколадом, іншим здається, що він схожий на кисіль. Кожен по-своєму має рацію. Ферментація дозволяє отримати продукт, що містить у своєму складі пектин та кофеїн. Це дає настою в'язкість, калорійність і робить його схожим на один із цих напоїв.
Смак Шу Пуеров, як правило, м'який, дерев'яний, з легким солодкуватим відтінком. Залежно від різновиду, можуть бути дерев'яні, фруктові, горіхові, квіткові нотки. Ледь вловимий земляний запах типовий Шу-настоїв.
Шу Пуер може бути різних відтінків: від світло-сірого та темно-коричневого до чорного. Все залежить від того, яка була використана сировина для виробництва чаю та ступеня штучного «старіння».
Китайський Шу пуер піддається спеціальної обробці, в результаті якої виходить чай із незвичайним смаком та ароматом. Як заготівля використовується крупнолистовий Шен пуер. Технологія виготовлення Шу передбачає штучне "старіння" чаїнок за допомогою технічних засобів. Штучні хімічні добавки при цьому не застосовують.
Шу пуери виготовляються шляхом ферментації листя протягом 40-90 днів. У процесі бродіння відбувається перетворення танінів у розчинні речовини, які і надають чаю неповторного смаку і аромату.
Ферментування відбувається природним шляхом - листя викладається в рівні ряди насипів, поливається водою і у разі підвищення температури оперативно ворушать. Важливо створити певні умови, щоб запобігти появі цвілевого грибка. Далі ферментоване листя підсушується на сонці, сортується і упаковується.
Відомі «шайби» Шу пуерів - спресоване в невеликі круглі стіки (до 20 см в діаметрі) чайне листя, заготовляється будучи ферментованим. Для цього заготовки поміщають під прес, що надає виробу циліндричну форму. Купити Шу Пуер можна у спеціальній упаковці з надрукованою на ній ієрогліфами, логотипом та маркуванням у вигляді голограми.
Для того, щоб зрозуміти, чому чай Шу пуер коштує дешевше за чай Шен, необхідно розібратися, чим він відрізняється від Шена, і як це впливає на якість. Важливо розуміти, що Шен пуер – це чай із листя чайного дерева, вирощеного у вологих кліматичних умовах із дотриманням певних технологій. Внаслідок чого виходять чай вищої категорії. Існує також тисячолітні екземпляри пуера, що збереглися до наших днів. Колекційні чаї Шен пуерів тридцятирічної витримки можуть коштувати близько $300 за 357 грам.
На відміну від Шен пуера, Шу пуер "старіють" штучним чином, без використання хімічних препаратів, але з дотриманням усіх технологічних процесів. Листова сировина росте на терасових кущах плантацій, розташованих у долині південної провінції Китаю. Це пояснює порівняно низьку ціну на Шу пуер.