Як кажуть у Китаї, пуер – це «живий чай». У ньому багато корисних речовин, які позитивно впливають на організм людини. Якщо говорити про смакові якості, то китайський чай пуер часто порівнюють із терпким чорним чаєм. У той же час він має унікальний смак і аромат, який не сплутаєш з іншим напоєм.
Чай пуер - різновид китайського чаю, винайдений у провінції Юньнань близько 3000 років тому. У сучасному світі пуер є одним із найпопулярніших видів китайського чаю. У чому секрет його популярності?
Залежно від способу виробництва та терміну витримки розрізняють два види напою – Шен пуер та Шу пуер. Пуер, виготовлений шляхом природного дозрівання протягом 20-30 років, зветься Шен пуер. Також існує молодий Шен пуер, листя якого, не обробляються штучним чи природним методом ферментації. Шу пуер - чай, підданий штучному старінню. Після бродіння листя, чай набуває характерного смаку, аромату і терпкості.
Торгівля Шен-пуером велася в китайському місті Пуер, на честь якого і названий чай. В Україні виник великий попит на якісний продукт у 2010-х роках. Тоді пуер став цінним не лише для колекціонерів чаю, а й у людей, які бажають спробувати щось нове.
За великим рахунком ефект натурального енергетика і пояснює популярність пуера, що зросла. Деякі навіть відчувають п'янкий ефект зі збільшенням концентрації речовини. Звісно, що в такому разі напій перестає бути корисним.
Ферментований відвар має тонізуючий ефект за рахунок вмісту алкалоїдів у своєму складі. До цієї групи входять такі речовини як теїн, теофілін та теобромін. Теїн за своїми властивостями схожий на знайомий усім кофеїн, проте на відміну від останнього діє поступово і в помірних кількостях нешкідливий для здоров'я.
Випускається китайський чай пуер у вигляді пресованих таблеток, "млинців" або в розсипному вигляді. Найчастіше цей різновид чаю можна побачити у формі «млинця». Кругла спресована пігулка, упакована в цупкий папір з китайськими ієрогліфами, стала візитною карткою пуера і зробила його відомим у всьому світі.
Чайний напій отримують із листя рослини роду Camellia Sinensis, що вирощується в провінції Юньнань. Основні регіони в яких виробляється чай – Сішуан-Баньна, Пуер, Лінь Цан та Баошань. На території Сішуан-Баньну знаходиться Менхайський завод, де було закладено основу виготовлення чаю Шу. Найкращий пуер, на думку корінних жителів Китаю, випускається місцевими фабриками села Лао Бань Чжан у сишуанбаньнському регіоні Китаю.
Виготовлення пуера - найстаріша чайна традиція у Китаї. Процес виробництва пуеру проходить у кілька етапів:
Після закінчення всіх етапів обробки, млинці чаю загортаються в папір або тканину та відправляються на склад. Тепер це можна назвати справжнім чаєм Шен Пуер.
Технологія виготовлення цього чаю схожа на технологію виробництва Шен пуера. Особливий сорт чаю одержують шляхом ферментації чайного листа. Ферментація - це процес окислення і бродіння в структурі чайного листа, в результаті якого напій набуває свого неповторного смаку, терпкості і аромату.
Традиційний Шен пуер "дозріває" протягом 20-30 років. Лист окислюється і всередині нього починають активно ділитися бактерії. Завдяки цій технології напій набуває характерного для пуера темного насиченого кольору і фортеці. Також ця особливість сприяла популяризації сорту серед колекціонерів з усього світу. На даний момент існують екземпляри тритисячолітньої давності.
Шу пуер народився 70-ті роки минулого століття. Люди настільки полюбили надзвичайний смак напою, що вирішили штучним шляхом старити продукт, не вдаючись до багаторічної витримки. Для виготовлення Шу пуера використовується готове листя Шен пуера, яке спеціальним методом зволожують і випарюють до потрібного стану. Після цього, чайне листя дозріває у просторих приміщеннях у розсипному чи спресованому вигляді.
Існує безліч видів пуера, які різняться за сортами, смаком та кольором. Однак за способом обробки пуери діляться лише на два види - Шу Пуер і Шен Пуер.
Шен пуери у свою чергу мають два різновиди - це молоді сорти та сорти багаторічної витримки. Сучасні Шен пуери виготовляють без етапу ферментації, що й відрізняє один від одного нові та колекційні чаї. Звичайно, витримані сорти коштуватимуть значно дорожче. Їх смак багатший і насиченіший, за рахунок великого періоду ферментації протягом багатьох років, а листя для колекційних пуерів було зібрано з тисячолітніх дерев провінції Юньнань. Вікові чаї навіть у невеликій кількості мають сильний позитивний вплив на організм людини.
Шу пуер - це такий самий пресований або розсипний чай, але оброблений методом штучної ферментації. При цьому способі дотримується необхідна температура всередині резервуару з листям, регулюється ступінь вологості та час дозрівання.
Ще одна різниця між двома категоріями чаю полягає в їх смакових особливостях. При правильному заварюванні чай набуває дивовижного смаку і аромату.
Характеристики Шен пуера:
Слід враховувати, що при заварюванні Шен пуера необхідно дотримуватися певних правил. Так, наприклад, чай рекомендується настоювати 5-10 секунд, щоб не зіпсувати напій сильною гіркотою. Якщо чай правильно заварений, він матиме солодкуватий присмак із легкою терпкістю.
На відміну від Шен пуерів Шу пуери більш врівноважені чаї. Їх практично неможливо неправильно заварити, завдяки чому вони полюбилися багатьом.
Ферментований чай за своїми хімічними властивостями наближений до кави. Зазвичай його п'ють вранці для повного пробудження організму або протягом дня за 3-4 години до сну. Його також можна давати дітям з 3-х років у невеликих піалах за відсутності обмежень по здоров'ю.
Пуер відрізняється від інших сортів чаю не лише смаком та ароматом, але й своїми унікальними властивостями. До складу пуеру входять дубильні речовини, які благотворно впливають на систему травлення. Напій нормалізує кислотність шлункового соку, знижує ризик гастриту, виразки шлунка. Пуер допомагає боротися із зайвою вагою, очищає організм від шлаків та токсинів, а також значно знижує рівень холестерину в крові.
Відвар пуера містить багато антиоксидантів, які допомагають організму боротися із вільними радикалами, захищають клітини організму від пошкодження та допомагають їм відновлюватися. Крім того, антиоксиданти здатні уповільнити процес старіння. Пуери відомі і тим, що впливають на серцево-судинну систему. Шу пуер рекомендується пити людям із низьким тиском, а чай Шен здатний знижувати тиск у гіпертоніків.
Чай пуер - цікавий напій. Недаремно його називають чаєм для гурманів. І справа не лише у смаку, а в особливих, «космічних» властивостях відомого напою. Алкалоїди та інші активні компоненти у складі чаю при високій концентрації здатні викликати почуття сп'яніння у людини, що прийняла його.
Для отримання максимального задоволення від «космічного чаю» потрібно знати деякі тонкощі його приготування. По-перше, для заварки необхідно використовувати виключно Шу Пуер. Міцна заварка Шен пуера не дасть аналогічного ефекту і, напевно, відіб'є бажання експериментувати з чаєм після декількох ковтків гіркої рідини.
Шу пуер купити можна як у розсипному, так і у блочному вигляді. Технологія із заварювання розсипного чаю наступна:
1. На два літри чистої води необхідно взяти близько 60 г сухої заварки.
2. У киплячу воду скидається пуер.
3. Настій доводиться до кипіння, після чого потрібно почекати ще хвилини 2-3 та зняти отриману рідину з вогню.
Для другого способу знадобиться невеликий чайник обсягом близько 70-100 мл. Чай пуер купити потрібно заздалегідь та краще придбати пуер-точу. Що менше чайник, то концентрованіший вийде напій. Спосіб потужної заварки із спресованої точі:
У процесі заварювання напій набуває глибокого смоляного кольору. Якщо чай перестав бути приємним, можна додати трохи меду. Смак при цьому стає солодкуватим, але не нудотним. Не рекомендується розбавляти такий відвар молоком, щоб уникнути усунення ефекту.
Підсилити вплив напою допоможе напівферментований улун Те Гуань Інь. Настій мате здатний подвоїти ефект пуера і, можна сказати, піднести чайного гурмана до небес. Головне при цьому сильно не захоплюватися.
Спочатку варто кілька слів сказати про появу Шу пуера на ринках, оскільки саме цей сорт завоював велику популярність в українців. У 70-ті роки пуер постачали до Пекіна для місцевої торгівлі. На той момент китайські продавці не знали про унікальні властивості Шу пуера, а зацікавити покупця треба було. Тому багато хто з них представляв товар як унікальний чай, який дозріває в глибинах землі кілька сотень років. Таким чином, люди, які не знали про справжнє виробництво Шу Пуер, стали вважати, що отримали елітний колекційний чай.
Вочевидь, це був маркетинговий хід. Тим не менш, деякі продавці й досі не втрачають можливості скористатися таким методом завищення цін на свій товар. Тому, щоб не купити чай пуер у підробників необхідно звернути увагу на такі деталі:
Насправді вибрати якісний китайський чай пуер можливо навіть людям не знайомим із чайною культурою Сходу. Достатньо мати уявлення про технологію виготовлення цього чаю, знати основні канали поставок та користуватися правилами вибору для відмінності справжнього пуера від підробки.
Якого кольору може бути матч?
Справжній матч може бути лише зеленого кольору. Якщо ви бачите в меню "блакитний", "рожевий", "жовтий" або будь-який інший матч (крім зеленого), знайте, вас обманюють. Японський чай матчу не має нічого спільного із кольоровими підробками. Там нема ні грама матчу.
Скільки кофеїну у чаї матчу?
У 1 г порошку матчу міститься 32 мг кофеїну. У класичну порцію матчу (шота або латте) ми кладемо 2 г матчу, що дорівнює приблизно 64 мг кофеїну. Для порівняння, в одній чашці кави (150 мл звареної з 10 г зерен) міститься 60 мг кофеїну. Виходить, що в одній чашці матчу (на 2 г) приблизно стільки ж кофеїну, як і в одній чашці кави.
Чи можна пити матч під час вагітності чи грудного вигодовування?
У помірних кількостях матчу пити можна. Норма кофеїну при вагітності – не більше 150 мг, а у чашці матчу близько 65 мг, тобто 1-2 чашки на день – це нормально. До того ж, всі корисні речовини, які містять матчі, сприятливо впливають на організм вагітної матері. Наприклад, фолати (фолієва кислота) та інші вітаміни групи В.
Як зберігати матчі?
Матчу потрібно зберігати в сухій та непрозорій ємності. Після розкриття упаковку краще зберігати в холодильнику трохи більше 2 місяців. Не варто зберігати матчу поряд зі спеціями або з кавою, чай дуже швидко вбирає будь-які сторонні запахи.