Класичний чай п'ють практично у всьому світі. Для людей це насамперед спосіб відволіктися від турбот і налаштуватися на позитивний лад.
Класичний чай для щоденного вживання
Чай у різних країнах має свої особливості, які залежать від клімату, традицій та культури. Класичний чай вирощується переважно на території Китаю. Батьківщина чаю, популярного серед більшості українців - Індія та Шрі-Ланка. До зарубіжних країн (США, Європа, Росія тощо) поставляються чаї з В'єтнаму, Тайваню, Грузії, Японії.
Класичний чай - це напій, приготований з листя чайного куща, який проходить кілька стадій обробки:
Для того щоб отримати хороший класичний чай, необхідно використовувати тільки якісну сировину. Залежно від місця зростання, збору та обробки, а також способу приготування, чай має різні смакові відтінки та різні кольори. До класичних сортів чаю можна віднести такі чаї:
Класичний чай містить у своєму складі деяку кількість речовин, що містять кофеїн. Саме тому багато людей вибирають саме цей напій як основний ранковий засіб для пробудження та підняття бадьорості духу.
В даний час налічується більше ста видів чаю, проте далеко не всі вони однаково добрі. Існують продукти, що тільки зовні нагадують популярний напій, а по суті вміст чайного листа знаходиться в межах 60% від загальної маси упаковки.
Перш ніж купувати чай, слід звернути увагу на деякі нюанси:
За зовнішнім виглядом, кольором та ароматом можна визначити сорт та якість чаю. Чай поділяється на види:
На світовому ринку, переважно, переважає середньолистова форма. Товари поділяються на три категорії: перша — високосортна сировина, друга — середньосортне листя і третя — низькосортне. Чайне листя, що не пройшло обробку в процесі сортування, називаються чайним сміттям. За формою випуску чай буває в пакетиках, розсипний та пресований. Чай у пакетиках - це подрібнене листя для швидкого заварювання. До недоліків такої форми упаковки відносять сторонні домішки у складі чаю.
Класичний чай зазвичай заварюють у чайнику, однак, якщо ви хочете отримати максимум смаку та аромату, то найкраще використовувати френч-прес. Для приготування індійського чаю необхідно купити класичний чай, бажано цільнолистовий. Згідно із загальним правилом, чай заварюється окропом температурою води близько 85 °C. Тривалість заварювання – 5 хвилин. Якщо з'явилася пінка на поверхні напою, все зроблено правильно.
При заварюванні класичного чаю важливо дотримуватися пропорцій. На одну чайну ложку чорного чаю необхідно взяти 200-250 мл води. Співвідношення зеленого чаю та води має бути 1:10.
У Китаї, щоб заварити чай, використовують гайвань – порцеляновий чи глиняний посуд із кришкою. Напій у цій ємності найбільш якісний та корисний.
Чорний та зелений чай – це два види чаю, які виробляються з одного чайного листа, але відрізняються способом його обробки. Процес виготовлення чорного та зеленого чаю практично однаковий. Спочатку сировину збирають та сортують, потім застосовується ручне чи машинне виробництво.
Для зелених сортів застосовується мінімальне оброблення чайного листа. Вона дозволяє зберегти дубильні речовини, що надають йому характерного терпкого смаку і аромату. Застосовується теплова дія, щоб призупинити процеси окислення в структурі листа. Завдяки такій технології, чайний лист зберігає максимум мікроелементів та вітамінів.
Листя чайного куща для чорного чаю проходять процес зав'ялювання, скручування та ферментації, при цьому в них частково руйнуються хлорофіл та білкові сполуки. З'являється характерний темний колір чаїнок, терпкість та насичений аромат.
Специфічні смаки та аромати притаманні різним сортам чаю. Чай з вираженим ароматом, як правило, отримують з нирок (типсів) або першого листя чайного куща. У міру ферментації у процесі сушіння аромат чаю посилюється. Настій з яскраво вираженим смаком може бути отриманий шляхом заварювання чайного листя, що не піддається ферментації.
За смаковими якостями в залежності від ступеня ферментації чаї поділяються на:
Смакові якості чаю залежать від багатьох факторів: від місця зростання чайного куща, способу обробки, часу збору, а також від того, який класичний чай був обраний.
Якого кольору може бути матч?
Справжній матч може бути лише зеленого кольору. Якщо ви бачите в меню "блакитний", "рожевий", "жовтий" або будь-який інший матч (крім зеленого), знайте, вас обманюють. Японський чай матчу не має нічого спільного із кольоровими підробками. Там нема ні грама матчу.
Скільки кофеїну у чаї матчу?
У 1 г порошку матчу міститься 32 мг кофеїну. У класичну порцію матчу (шота або латте) ми кладемо 2 г матчу, що дорівнює приблизно 64 мг кофеїну. Для порівняння, в одній чашці кави (150 мл звареної з 10 г зерен) міститься 60 мг кофеїну. Виходить, що в одній чашці матчу (на 2 г) приблизно стільки ж кофеїну, як і в одній чашці кави.
Чи можна пити матч під час вагітності чи грудного вигодовування?
У помірних кількостях матчу пити можна. Норма кофеїну при вагітності – не більше 150 мг, а у чашці матчу близько 65 мг, тобто 1-2 чашки на день – це нормально. До того ж, всі корисні речовини, які містять матчі, сприятливо впливають на організм вагітної матері. Наприклад, фолати (фолієва кислота) та інші вітаміни групи В.
Як зберігати матчі?
Матчу потрібно зберігати в сухій та непрозорій ємності. Після розкриття упаковку краще зберігати в холодильнику трохи більше 2 місяців. Не варто зберігати матчу поряд зі спеціями або з кавою, чай дуже швидко вбирає будь-які сторонні запахи.