На території провінцій Китаю, Таїланду та Японії чай є традиційним напоєм. Чаї Далекого Сходу сьогодні відомі у всьому світі, в тому числі й в Україні, завдяки своїм смаковим властивостям, аромату та якості виробництва. Тут виробники пильно ставляться до створення кожного сорту, щоб дивувати своїх покупців щоразу, при заварюванні напою.
В даних країнах росте безліч рослин, в тому числі: ягід, квітів. Тут утворився сприятливий клімат для тисячі видів. Сотні років тому, народи почали заварювати їх, пробувати різні поєднання в одному напої. Таким чином, з'явилися різні сорти чаю. Поступово вони доопрацьовувалися, тому чайні напої Далекого Сходу цінуються завдяки особливому смаку, приємному аромату, унікальному поєднанню ноток, трав, вітамінів.
Сотні сортів чайних напоїв дивують покупців своїми властивостями. Щоб краще в них орієнтуватися, є спеціальна класифікація, якою користуються виробники. Рекомендуємо ознайомитися з основними видами:
Кожен напій можна заварювати з різним ступенем міцності, щоб відчути унікальні нотки смаку і аромату, які проявляються з розгортанням самого листя.
Якщо розглядати чаї країн Далекого Сходу, можна відзначити кілька найбільш популярних як на батьківщині виробництва, так і в інших країнах. Рекомендуємо дізнатися про їх особливості та смак детальніше:
Кнопка Свернуть / Развернуть для текста ниже
Улун. Виготовляється з напівферментованого листя чаю. Процесу піддаються тільки краї, середина залишається незмінною. Запах асоціюється з женьшенем та трояндою.
Пуер. Виготовляється з ферментованих рослин, під дією цвіллі. Смак варіюється в залежності від ступеня ферментації та міцності напою.
Байхао. Створюється із молодих квітів, які додатково піддаються 7% окисленню. Має характерний білий колір та насичений аромат трав.
Хунань. Збирається із молодих квітів, які ще не розкрилися. Вони піддаються окисленню на 12%. Відомий своїм жовтим кольором. При заварюванні, виділяє цілий букет ароматів із трав та квітів.
Чайні напої країн Далекого Сходу стали відомими також завдяки незвичайним традиціям, яких дотримуються такі народи протягом сотень років. Залежно від регіону, вони можуть дещо відрізнятися.
Згідно древнім писанням, чай є одним з обов'язкових напоїв. У культурі Японії та Китаю, він використовується для знайомства, заохочення, а також як метод попросити прощення у людини. Ченці використовують церемонію чаювання як можливість спілкуватися з духами, увійти в медитативний стан.
Процес створення напою також багатоетапний. Для нього рекомендується використовувати спеціальні чаші з кришками, порцелянові або скляні чайники. Вода не доводиться до кипіння. Відповідна температура - 90 градусів. Для деяких сортів, її рекомендують знизити до 80 градусів.
Перед наливанням води, ємності прогріваються, 5 раз очищаються. Підходити до процесу потрібно з позитивними думками. Тоді готовий напій підвищить імунітет, сприятливо позначиться на протіканні хронічних хвороб і недуг.
Згідно з правилами церемонії, пити можна тільки чай, приготований кілька разів. Число варіюється, в залежності від регіону: між 3 і 9. Люди вірять, що це дозволить відчути весь аромат напою та принесе виняткову користь.
Якого кольору може бути матч?
Справжній матч може бути лише зеленого кольору. Якщо ви бачите в меню "блакитний", "рожевий", "жовтий" або будь-який інший матч (крім зеленого), знайте, вас обманюють. Японський чай матчу не має нічого спільного із кольоровими підробками. Там нема ні грама матчу.
Скільки кофеїну у чаї матчу?
У 1 г порошку матчу міститься 32 мг кофеїну. У класичну порцію матчу (шота або латте) ми кладемо 2 г матчу, що дорівнює приблизно 64 мг кофеїну. Для порівняння, в одній чашці кави (150 мл звареної з 10 г зерен) міститься 60 мг кофеїну. Виходить, що в одній чашці матчу (на 2 г) приблизно стільки ж кофеїну, як і в одній чашці кави.
Чи можна пити матч під час вагітності чи грудного вигодовування?
У помірних кількостях матчу пити можна. Норма кофеїну при вагітності – не більше 150 мг, а у чашці матчу близько 65 мг, тобто 1-2 чашки на день – це нормально. До того ж, всі корисні речовини, які містять матчі, сприятливо впливають на організм вагітної матері. Наприклад, фолати (фолієва кислота) та інші вітаміни групи В.
Як зберігати матчі?
Матчу потрібно зберігати в сухій та непрозорій ємності. Після розкриття упаковку краще зберігати в холодильнику трохи більше 2 місяців. Не варто зберігати матчу поряд зі спеціями або з кавою, чай дуже швидко вбирає будь-які сторонні запахи.